sunnuntai 7. lokakuuta 2012

KANANMUNA

Kananmunien keitto-ohje

Laita munat kattilaan ja lisää kylmää vettä niin, että munat peittyvät. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja aloita ajan otto. Keitä niin, että vesi poreilee. Pehmeät 4 minuuttia (keltuainen löysä), puolikovat 6-8 minuuttia(keltuainen osittain hyytynyt), kovat 10-12 minuuttia (keltuainen täysin hyytynyt).

Kananmunien kypsennys mikrossa

Riko muna kulhoon tai lasiin ja lisää ruokalusikallinen vettä tai maitoa sekaan.
Kypsennä noin minuutti, riippuen mikron tehosta.

Munakas

3 munaa
3 rkl vettä tai kermaa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Riko munat kulhoon, vatkaa joukkoon vesi tai kerma, ripaus suolaa ja valkopippuria. Sulata nokare rasvaa pannussa ja kaada munakasseos pannuun. Vedä puulastalla pohjaa pitkin reunoilta keskustaan ja kallistele pannua välillä, jotta löysä munakasseos valuu reunoille. Jos täytät munakkaan levitä täyte hyytyneen, mutta pinnaltaan kosteahkon munakkaan päälle. Anna täytteiden lämmetä hetki. Liu'uta munakas nopeasti lämmitetylle lautaselle. Tarjoa heti.

Munakokkeli

3 kananmunaa
1 dl maitoa tai ruokakermaa
ripaus suolaa ja pippuria
voita tai öljyä paistamiseen
Riko munat ja lisää maito tai kerma sekä mausteet. Laita paksupohjaiseen kattilaan rasvaa ja anna kuumentua. Kaada munamassa kattilaan ja sekoita voimakkaasti, kunnes massa on osittain hyytynyt.Ota pois liedeltä, että massa ei kuivu liiaksi ja jatka sekoittamista, kunnes neste on kokonaan hyytynyt.

Uppomuna

Yhteen litraan vettä 1/2 dl etikkaa ja ripaus suolaa. Kananmunia.
Kuumenna vesi ja etikka poreilevaksi kattilassa ja mausta ripauksella suolaa. Pyöräytä vettä kauhalla niin, että se kiertää spiraalimaisesti. Riko munat yksitellen lasiin tai kauhaan ja liu'uta varovasti keskelle vesikierrettä. Kypsennä kolmesta viiteen minuttia niin, että valkuainen on hyytynyt. Vesi ei saa kiehua liikaa, muuten muna menee rikki. Nosta muna reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Munamaidon ainesuhteet

1 kananmuna, 2 dl maitoa
Kypsennys 175 asteisessa uunissa.
Kuumemmassa munamaidosta irtoaa nestettä ja se muuttuu rakeiseksi.

Keltuaisvaahtokastikkeet

Voivaahtokastike eli Hollandaise. Ohje sopii muihinkin suolaisiin munavaahtokastikkeisiin.

4 keltuaista, 2 rkl vettä, 3 rkl sitruunamehua, 200 g sulatettua voita, suolaa, valkopippuria
Pane keltuaiset, vesi ja sitruunamehu kattilaan vesihauteeseen. Sekoita koko ajan, kunnes kastike muuttuu kiisselimäiseksi. Nosta kattila vesihauteesta ja lisää sulatettu voi ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kastikkeeseen. Mausta.

Makea viinivaahtokastike eli SabayonOhje sopii muihinkin makeisiin munavaahtokastikkeisiin.
4 keltuaista, 2 dl tomusokeria, ½ dl kuivaa valkoviiniä

Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Laita kulho vesihauteeseen. Lisää viini vähitellen vatkaten ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto sakenee. Jäähdytä vaahto vatkaamalla sitä kylmävesihauteessa.

Majoneesi ja majoneesipohjaiset kastikkeet

1 keltuainen, 1 tl sinappia, suolaa, valkopippuria, 2-3 tl viinietikkaa, noin 2 dl öljyä

Käytä saman lämpöisiä aineksia. Sekoita keltuainen, sinappi ja mausteet. Lisää öljy tipoittain ja sekoita koko ajan. Lisää viinietikka, kun öljystä on lisätty noin puolet. Lisää loppu öljy ohuena nauhana ja sekoita koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti